Sannolikhet och venndiagram
HTML-код
- Опубликовано: 1 апр 2025
- Visar hur sannolikheten för en händelse beräknas och förklarar skillnaden mellan beroende och oberoende händelser. Visar hur ett träddiagram och ett venndiagram kan användas vid lösning av sannolikhetsuppgifter och räknar gamla HP-uppgifter från 2018-04-14 (4), 2014-04-05 (4) och 2013-10-26 (3).
Hej, undrar bara en sak vid 12:10, varför räknas inte 6,6 två gånger om t,ex 4,6 också kan räknas en till gång som 6,4? :)
jag fattar liksom att eftersom det är samma siffror kan man se det som enbart 1 gynnsamt utfall, men borde det inte i praktiken påverka ekvationen om man bara räknar med dom 1 gång? för egentligen så är ju 6,6 2 olika utfall eftersom man kan få de i olika ordning
@@iTzDeFuzed Bra fråga! I slutet av din andra kommentar nämner du att (6, 6) kan ses som två olika utfall, eftersom man kan få sexorna i olika ordning. Samtidigt bekräftar du också att (4, 6) och (6, 4) är två olika utfall. Så, det finns något litet missförstånd här! Vad är det vi menar med "ordning" här? Egentligen kan du se det som att vi namnger en tärning som "tärning 1" och en tärning som "tärning 2", och resultatet från ett kast med dessa två tärningar presenterar vi som ("resultat från tärning 1", "resultat från tärning 2"), oavsett om tärning 1 eller tärning 2 är den som först visar en siffra! Så, ordningen har ingenting att göra med i vilken ordning som tärningarna blir färdigslagna på, utan har enbart att göra med vilket resultat som erhålls på respektive tärning.
*Exempel* 1: tärning 1 får en fyra, och tärning 2 en sexa. Det redovisar vi som (4, 6).
*Exempel* 2: tärning 1 får en sexa, och tärning 2 en fyra. Det redovisar vi som (6, 4).
*Exempel* 3: tärning 1 får en sexa, och tärning 2 en sexa. Det redovisar vi som (6, 6).
Vi noterar att i både exempel 1 och 2 är summan av de två tärningsresultaten ≥10, och därmed är bägge dessa gynsamma utfall.
Vi noterar i exempel 3 att det inte är möjligt att få summan 12 på något annat sätt än att få just en sexa på tärning 1, och sedan en sexa på tärning 2. Därför räknas detta enbart som ett gynsamt utfall.
Hoppas att detta förtydligade!
@ oj, tack för ett så utförligt svar! du är en stjärna.
@@iTzDeFuzed Lugnt, glad att det hjälpte!
Måste säga att jag är lite mindblown av det där venndiagrammet, visste såklart vad ett dylikt var och hur man tolkar dem men hade aldrig slagit mig in att använda det på den där uppgiften! Det där kommer vara skitbra att kunna ifall någon dylik uppgift kommer nu om ~2 veckor, tack så mycket
Kul att du känner så!! Ja, de kan verkligen förtydliga problembilden ibland :)
12:33 | Kan man inte få 6,6 och 5,5 om man slår tärningen 2 gånger så man kan få det resultatet 2 gånger totalt och inte bara enbart 1 gång?
Jag förstår din tanke, och det är lätt att bli förvirrad kring det där! Tänk så här:
Låt säga att vi tittar på antalet möjliga utfall som leder till att vi får en femma och en sexa, med två tärningar.
Ett gynnsamt utfall är att vi får:
tärning 1 = 5
tärning 2 = 6
Ett annat gynnsamt utfall är att vi får:
tärning 1 = 6
tärning 2 = 5
Det finns inga andra sätt som vi kan få en femma och en sexa på, därför är antalet gynnsamma utfall 2, och sannolikheten att få det 2/36 = 1/18.
Nu tittar vi istället på antalet utfall som innebär att vi får två sexor. Det enda möjliga är:
tärning 1 = 6
tärning 2 = 6
Det spelar ingen roll här "vilken" tärning vi får sexa på, vi måste ha det på bägge för att det ska räknas som ett gynnsamt utfall! Därför är sannolikheten att få två sexor = 1/36.
Hoppas att detta förtydligade!
Gillar verkligen din pedagogik för att du beskriver logiken bakom svaren! Själv känner jag att jag gör det så simpelt för mig så jag misstänker att jag tänker fel.. I uppgift 12 gjorde jag såhär: jag vet att 40 procent inte talar något språk. Då är det 60 procent som talar något. Därefter la jag ihop 47 med 43, fick 90, och drog sedan bort 60 för att få reda på hur många som talar dubbelt. Too simple to be true?
Haha nejdå, det funkar absolut! Snygg lösning! Du verkar vara duktig på att göra det enkelt :) Du kan ju fundera över om du kan illustrera din lösningsgång mha ett venndiagram (det går) så att du kan övertyga dig själv om att det du gjort faktiskt är rätt!
@ Alltså TACK. Den här crash coursen och att du svarar på funderingar är så guld värt.
@@Amanda-wi4sh Kul att det hjälper dig :D
Hej!! Träffade dig i fredags på sacomässan, du var grym! Hur kommer det sig att du inte har några matte 5 videos? :(
Hej, kul att höra ifrån dig! Jag har planer på att göra matte5-videor och en hel del till för högskolan (har för de två första mattekurserna man vanligtvis läser där) men har tyvärr inte hunnit än. Planen är att det ska bli gjort någon gång under det kommande läsåret. Troligtvis kommer det dock inte bli innan läsårets slut :(
Tjena björn hoppas de bra med dig?!
Känner du till några genomgångar av Matematik för naturvetenskapligt basår och tekniskt basår del1 av Håkan blomqvist där ute nån stans i internet??
Tjena! Om jag förstått det rätt så är det en hel del av gymnasiematten som tas upp på tekniskt basår, så du kan säkert använda mina videor för matte 1-4. Annars har t.ex. Daniel Barker och Börje Sundvall videor också. Det finns rätt många som har skapat matematikvideor för gymnasiematten så det är bara försöka hitta någon du gillar och komma igång med pluggandet. Ska du sen läsa matte på högskolan har jag spellistor för de två första mattekurserna som man typiskt stöter på, på ett civilingenjörsprogram :) Hoppas du hittar något du kan använda och lycka till med plugget!